Authentieke Teriyaki is een zoet en pittige saus geïnspireerd op de de Aziatische keuken. Populair in zowel saus- als marinade, heeft teriyaki een zoete sojasaus basis. 

De teriyaki saus zoals de meeste van ons hem kennen is dik en stroperig. Dit in vergelijking met de teriyaki saus in Japan. Japanse teriyaki saus wordt namelijk in de pan ingekookt totdat het een dikkere consistentie wordt. 

Ze gebruiken geen maizena of honing, zoals andere niet-Japanse versies.

In dit recept leer je hoe je authentieke Teriyaki saus maakt met maar 4 ingrediënten.

Homemade teriyaki saus

In Japan maakt men de teriyaki saus eigenlijk zoveel mogelijk zelf. Omdat iedereen vaak wel de ingrediënten thuis heeft en het makkelijk dus zelf te maken is. 

Mirin is een belangrijk ingrediënt in het recept dat zorgt voor de zoete smaak. Suiker toevoegen is optioneel.

Omdat er meerdere manieren zijn om teriyaki saus te maken kun je ervoor kiezen om 3 of 4 ingrediënten te gebruiken, net wat jij lekker vindt.

De dikke stroperige saus is beter om je kippenhartjes in te marineren.

Meer informatie over teriyaki saus

Authentieke Teriyaki saus recept

Hoe maak je zelf teriyaki saus?

Om authentieke Teriyaki-saus te maken, heb je alleen de 4 meest essentiële Japanse ingrediënten nodig: sojasaus, sake, mirin en/of suiker. De basisrecept is om gelijke delen van de eerste drie ingrediënten te gebruiken en vervolgens de hoeveelheid suiker naar wens aan te passen. De makkelijkste manier om te onthouden:

2 eetlepels sojasaus: 2 eetlepels sake: 2 eetlepels mirin: 1 eetlepel suiker 

Sommige van deze ingrediënten worden ook gebruikt in het maken van yakitori kipspiesjes.

Tips voor de saus;

  • Laat de suiker weg voor een gezondere versie
  • Kies dadelsiroop i.p.v. suiker
  • Kies voor natriumarme sojasaus (minder zout)
  • Verruil sake voor droge sherry of Chinese rijstwijn
  • Gebruik deze teriyaki saus voor marinade

Bekijk ook kip marineren met ketjap

Bereidingswijze teriyaki saus met 4 ingrediënten:

Voeg de sojasaus en sake toe aan een steelpan. Voeg de Mirin toe en eventueel de suiker.

Zet het vuur aan en breng het mengsel langzaam aan de kook en blijf roeren totdat de suiker is opgelost.

Zodra de saus kookt zet je het vuur lager en laat je de saus in 10 tot 15 minuten indikken.

Verschijnen er belletjes aan het oppervlakte dan is je teriyaki saus klaar.

Giet de saus in een gesteriliseerde afsluitbare pot, maar laat de saus zonder deksel eerst afkoelen. 

Authentieke Teriyaki saus bewaren

Eenmaal afgekoeld kun je de teriyaki saus in de koelkast bewaren tot 2 a 3 weken.

Gebruik de teriyaki als dipsaus voor je kipgehaktballetjes

teriyaki saus met gebakken kip

Hoe teriyaki saus gebruiken

De Japanse manier van het gebruiken van teriyaki saus gaat eigenlijk allemaal op de zelfde manier, of je nu vlees, vis, tofu of groenten gebruikt.

  1. Peper en zout je vlees, kip of vis
  2. Bestrijk de ze licht met bloem. 
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg dan olie of boter toe.
  4. Voeg de kip, vleesvis of groenten toe en bak bruin.
  5. Draai ze om en voeg nu de teriyaki saus over de ingrediënten 
  6. Bak totdat ze gaar zijn en maak af met een theelepel teriyaki

Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Voeg de sojasaus en sake toe aan een steelpan. Voeg de Mirin toe en eventueel de suiker
  2. Zet het vuur aan en breng het mengsel langzaam aan de kook en blijf roeren totdat de suiker is opgelost
  3. Zodra de saus kookt zet je het vuur lager en laat je de saus in 10 tot 15 minuten indikken
  4. Verschijnen er belletjes aan het oppervlakte dan is je teriyaki saus klaar
  5. Giet de saus in een gesteriliseerde afsluitbare pot, maar laat de saus zonder deksel eerst afkoelen

Laat een reactie achter