Garnalen in knoflook met chilipepers is een populair tapasgerecht uit de traditionele Spaanse gastronomie.

Garnalen in knoflook of gambas al ajillo is een typisch Spaans gerecht dat afkomstig is uit de regio Andalusië.

Dit recept met garnalen is misschien wel een van de eenvoudigste tapas gerechten uit Spaanje. Het wordt meestal gegeten door brood te dippen in de knoflookolie en samen te eten met garnalen.

In Nederland eten we dit gerecht graag thuis als borrelhapje of in het restaurant.

Hoewel elke familie in Spanje wel een eigen knoflookgarnalen recept heeft, leg ik je uit hoe je heerlijke authentiek Spaanse knoflookgarnalen maakt.

Wat zijn knoflookgarnalen

Garnalen in knoflook met chilipepers is een populair tapasgerecht uit de traditionele Spaanse gastronomie. Het recept dat bestaat uit grote garnalen die worden gebakken in olijfolie met knoflook en chilipepers.

Ingrediënten voor garnalen in knoflook

Voor deze authentieke Spaanse knoflookgarnalen gebruiken we de volgende ingrediënten:

 • Bevroren of verse garnalen
 • Knoflook
 • Gedroogde chilipepers of cayennepepers
 • Extra vergine olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Optioneel 1 scheutje witte wijn of een vleugje sherryazijn
 • Verse peterselie

Bereiding van de garnalen

Je kunt dit recept maken met A. verse rauwe garnalen of B. bevroren garnalen. Hieronder de uitleg van de uitleg van het bereiden van de garnalen.

A. Verse rauwe garnalen

Je kunt verse als bevroren garnalen gebruiken voor dit recept. Gebruik je verse garnalen, pel de garnaal door de kop en staart te verwijderen.

Garnalen wassen

Voeg de garnalen toe aan een schaal en was ze met water om ze schoon te maken. Dep ze droog met keukenpapier en zet weg.

B. Bevroren garnalen

Werk je met bevroren garnalen dan kusje deze het beste een dag van te voren ontdooien. Door ze afgedekt in een zeef op een schaal in de koelkast te leggen. Zo wordt het water opgevangen en liggen de garnalen niet in het vrieswater.

Spoel ze schoon in vers water en droog ze met keukenpapier. Verwijder nu ook de darmen en breng op smaak met een beetje zout.

Hoe garnalen in knoflook maken (gambas al ajillo)

Olijfolie

Voeg de 100 ml olijfolie toe aan een kleien schaal en anders een pan. Verwarm de olie op middelhoog vuur.

Knoflook en peper

Pel de knoflook en snij ze in dunne plakjes en de pepers in stuken. Bak de knoflook en peper in de pan met olie tot ze geuren maar niet verbranden.

Garnalen

Voeg 500 gram, schoongemaakte, (zie tips hoe) garnalen toe aan de olie met knoflook en pepers. Zet het vuur wat hoger en bak de garnalen. Voeg nu wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

Garneren

Snij wat verse peterselie fijn en garneer je garnalen in pittige knoflookolie.

Serveren

Serveer de pittige garnalen in knoflookolie direct. Je kunt er bijvoorbeeld naanbrood met yoghurt bij eten.

Tips voor knoflookgarnalen

 • Verwijder de darm van de garnaal. Dit is de zwarte lijn die je over de rug ziet lopen. Je kunt deze verwijderen met de punt van een mes of houten prikker. Je verwijderd hem als een draad in een keer.
 • Zorg dat je de knoflook niet te lang bakt in de hete olie. Dit zorgt ervoor dat de knoflook verbrand en bitter wordt.
 • Traditioneel worden de knoflookgarnalen in een kleien schaal of braadpan gebakken. Deze manier is ook leuk om te serveren, je bent dan echt even weer in Spanje.

Wat eten we bij Garnalen in knoflook

Garnalen in knoflookolie worden vaak geserveerd als tapas- of borrelhapje. Je kunt deze garnalen ook eten met pasta, rijst, gebakken aardappelen of gebakken groenten. Serveer er een frisse salade bij of met een stokbroodje en lekker dippen.

Populaire Spaanse tapas om te serveren bij knoflookgarnalen zijn gebakken aardappelen, gefrituurde courgette, kipgehaktballetjes, gefrituurde uienringen, albóndigas, gegrilde groenten, gebakken champignons, gefrituurde paprika’s, gebakken tomaatjes en gefrituurde courgettebloemen.

Andere gerechten met Garnalen

Bereidingswijze

Garnalen in knoflookolie
 1. Voeg de 100 ml olijfolie toe aan een kleien schaal en anders een pan. Verwarm de olie op middelhoog vuur
 2. Pel de knoflook en snij ze in dunne plakjes en de pepers in stuken. Bak de knoflook en peper in de pan met olie tot ze geuren maar niet verbranden
 3. Voeg 500 gram, schoongemaakte, (zie tips hoe) garnalen toe aan de olie met knoflook en pepers. Zet het vuur wat hoger en bak de garnalen. Voeg nu wat zout en versgemalen zwarte peper toe
 4. Snij wat verse peterselie fijn en garneer je garnalen in pittige knoflookolie
 5. Serveer de pittige garnalen in knoflookolie direct. Je kunt er bijvoorbeeld naanbrood met yoghurt bij eten

Laat een reactie achter