Afhankelijk van de grootte van je kipfilets, moeten ze ongeveer 12 minuten pruttelen.

Kipfilet koken heeft veel voordelen

Maar hoe kook je kipfilet die sappig en smaakvol is?

Gekookte kip is veelzijdig en perfect voor salades, soepen, pasta’s, wraps en sandwiches.

In dit kip recept leg ik je alles stap-voor-stap uit.

Hoe kipfilet koken: de basis

Kip koken doe je zo:

1. Kies je vloeistof

Stap 1 Een pan met water op het fornuis
Zet een pan met water op het vuur.

Natuurlijk kun je je kip in water koken, maar dan zal je tijdens de bereiding van je gerecht smaak moeten toevoegen.

  1. Voeg smaak toe door de kip in zelfgemaakte kippenbouillon te koken, of een bouillonblokje toe te voegen aan het water.

2. Voeg zout en peper toe (optioneel)

Heb je gebruikt gemaakt van bouillon, sla deze stap dan over.

  1. Plaats je kipfilets in een grote pan met deksel en voeg voldoende water toe om de kip onder te laten staan. Breng het water goed op smaak met zout en peper – dit is heel belangrijk!

3. Breng het water met de kip aan de kook

Stap 2 voeg kipfilet toe aan het water of bouillon
Voeg de kipfilet toe samen met bouillon voor extra smaak.
  1. Zodra je al je smaken hebt toegevoegd, breng je het water aan de kook. Plaats de deksel op pan en zet het vuur iets lager zodat alles snel gaat koken. Zorg wel dat het water blijft koken.
  2. Afhankelijk van de grootte van je kipfilets, moeten ze ongeveer 10 minuten pruttelen. Haal na 12 minuten een stuk kipfilet uit de pan en controleer of deze gaar is.
  3. Dit kun je doen met een thermometer, de temperatuur moet 72 graden zijn. Als ze meer tijd nodig hebben, controleer dan elke 5 minuten de kerntemperatuur.

Laat ze niet te gaar worden, dit is niet lekker.

4. Pluk de kip

Stap 3 pluk de kip
Pluk de kip met twee vorken voor pulled chicken.
  1. Nadat de kip gaar is verwijder je ze uit de pan en laat ze ongeveer 10 minuten rusten op een bord.
  2. Op deze manier kun je ze naderhand makkelijker verwerken zonder je vingers te verbranden en de kip blijft mals omdat het vocht binnen in die kipfilet blijft.
  3. Gebruik twee vorken om je kip te plukken. Je kunt de kipfilets ook in blokjes of in plakjes snijden.

Hoe lang moet je kipfilet koken?

Enkele richtlijnen voor het koken van kipfilet zijn;

  • Kipfilet stukken van 5×5 cm kook je binnen 10 minuten gaar
  • 1 kipfilet borst kook je in zijn geheel binnen 12 tot 15 minuten gaar
  • 1 hele kipfilet, dus 2 borsten kook je in 20 tot 25 minuten

Let op dat je de kip de ruimte geeft in de pan waarin je ze kookt. Een ruime pan zorgt dat je kip snel en gaar kookt. Leg de deksel op de pan tijdens het koken van je kip!

Kip koken in water

Hoe kook ik een hele kip?

Een kip in zijn geheel koken doe je in een ruime pan met water en smaakstoffen zoals zout, peper en groenten. De kip met huid en botten gaar koken doe je in 40 tot 50 minuten.

Let ook op dat de kip volledig gaar is gekookt en er geen stukjes rosé zijn.

Hoe lang kook je andere kipdelen?

Hoe weet je of de kip gaar is?

Zie je de kipfilet drijven in je pan? Dan is het tijd om te controleren of deze gaar is. Weten of je kipfilet 100% gegaard is kun je checken door de kipfilet even door midden te snijden.

Als het vlees mooi wit gekleurd is, kan je het eten. Maar als je kippenvlees nog een beetje rosé is, leg de kipfilet dan weer terug in de pan, en kook het vlees nog een paar minuten totdat het vlees volledig wit is.

Voedingswaarden

De voedingswaarden gekookte kip per 100 gram:

  • Energie: 150 Kcal
  • Eiwit: 29 Gram
  • Koolhydraten: 0 Gram
  • Vet: 2.6 Gram
  • Vezels: 0 Gram
  • Zout: 0 Miligram

Hoe kipfilet koken voor soep?

Kippensoep met vermicelli en groenten

Een snelle manier van kippensoep maken is door kip te koken in bouillon.

Kippensoep maken doe je zo;

  1. Breng een grote pan met 2 liter water met 4 bouillonblokjes aan de kook. Of maak je eigen kippenbouillon
  2. Snij de kipfilet in reepjes of blokjes en voeg deze samen met de soepgroenten zoals selderij, champignons, wortel, paprika, ui aan de bouillon toe.
  3. Breng alles aan de kook en laat 10 minuten sudderen om de kip en groenten gaar te koken.
  4. Voeg na 10 minuten een koffiekopje vermicelli toe aan de soep en kook dit nogmaals 10 minuten mee totdat de vermicelli gaar is.
  5. Breng de kippensoep op smaak met peper, zout, kruiden of sojasaus en laat zachtjes door garen.
  6. Je zelfgemaakte kippensoep gemaakt met kipfilet is klaar om op te dienen.

Lees het hele recept na voor snelle kippensoep

Tips bij de bereiding van gekookte kip

  • Voeg smaakmakers toe aan het water. Dit kan bouillonblokjes, sojasaus, sambal, zout, peper of gedroogde kruiden zijn zoals laurier of steranijs.
  • Sneller kip koken? Snij de kipfilet klein.
  • Maak van het water dat overblijft bouillon voor ramen noedels
  • Gebruik het kookwater om je rijst in te koken voor extra smaakvolle rijst.

Kun je gekookte kip invriezen?

Ja, gekookte kip kun je invriezen. Voeg de gekookte kip toe aan een afsluitbare plastic zak waaruit je zoveel mogelijk lucht haalt en leg hem in de vriezer. De bevroren kip is tot 3 maand houdbaar. Laat de bevroren kip eerst ontdooien alvorens de kip op te warmen. Zo voorkom je koude kip.

De lekkerste recepten met kip

Veel Gestelde Vragen over Kip Koken (4)

  • Hoe lang moet je een kip koken?
  • Is gekookte kip gezond?
  • Hoe weet je wanneer je kip klaar is?
  • Waarom kip koken?

Bereidingswijze

Bereidingswijze kip koken
  1. Zet de soeppan met water op het vuur
  2. Voeg de kipfilets toe aan het water
  3. Voeg eventueel zelfgemaakte bouillon toe of 4 bouillonblokjes op 2 liter water
  4. Zet de deksel op de pan en breng het aan de kook
  5. Zet het vuur zachter maar laat het water koken
  6. Kook de kip in ± 10 minuten gaar
  7. Verwijder de kip uit het water en laat 10 minuten rusten
  8. Pluk de kip met twee vorken of snij de kip in blokjes of repen voor verder gebruik

Laat een reactie achter