In deze gids ontdek je de vele soorten pasta, van spaghetti tot ravioli, en hoe je ze combineert met de lekkerste sauzen en ingrediënten.

Van traditionele tomatensaus tot romige Alfredo, elke pastasoort heeft zijn perfecte match.

De basis van pasta

Pasta, een veelzijdig deeg product, komt in vele vormen en maten. Het begint allemaal met deeg, gemaakt van water en meel, dat op verschillende manieren wordt verwerkt. Zo kan het deeg uitgerold worden tot dunne lappen om dan in stroken te snijden voor tagliatelle, het deeg kan in vierkantjes gesneden en gevuld worden voor pasta’s als ravioli, of het kan gemaakt worden in vormen zoals macaroni.

Twee hoofdcategorieën: Pasta secca en pasta fresca

Pasta valt in twee hoofdcategorieën uiteen: pasta secca (gedroogde pasta) en pasta fresca (verse pasta). Pasta secca is de meest bekende vorm en omvat vele voorverpakte pastasoorten die gemaakt zijn van harde tarwebloem en water. Fresca, vaak zelfgemaakt, bevat eieren en heeft een zeer korte kooktijd.

Pasta secca: Gedroogde pasta

Pasta secca (gedroogde pasta)
Pasta secca (gedroogde pasta) koop je in de winkel.

De standaard pasta secca bestaat uit water en harde tarwebloem. Een variant hierop is de eierpasta (pasta secca all’uovo), gemaakt van zachte tarwebloem en eieren. Deze ei pasta’s zijn te vinden in Italiaanse specialiteiten winkels en supermarkten, en staan bekend om hun vollere, zachtere smaak en kortere kooktijd.

Pasta fresca: Verse pasta

Verse pasta maken
Verse pasta kun je zelf maken.

Verse pasta, ook vaak een eierpasta, heeft een unieke textuur en smaak. Deze pasta biedt een andere ervaring dan gedroogde pasta en is perfect voor bijzondere gerechten. Doordat deze vers bereid wordt, is de kooktijd verrassend kort, vaak minder dan een minuut.

Leer hoelang pasta moet koken.

Pastasoorten

Pasta komt in vele vormen en maten voor, elke soort met een eigen verhaal. Hieronder verkennen we de pastasoorten, waarbij we de kenmerken en ideale combinaties met sauzen en ingrediënten uitleggen.

Korte deegwaren

Bucatini

Bucatini

Bucatini is een dikke, lange pasta met een gaatje in het midden, vergelijkbaar met een dikkere versie van spaghetti. Het is vooral populair in Rome en is ideaal voor sauzen zoals Amatriciana of Carbonara.

Conchigliette

Conchigliette

Conchigliette, kleine schelpvormige pasta, is perfect voor het opvangen van sauzen en in soepen. Ze zijn uitstekend in pastasalades of met dikke sauzen.

Ditalini

Ditalini

Ditalini, kleine buisvormige pasta, is vooral bekend in minestronesoepen. Deze kleine deegwaren zijn perfect voor lichte sauzen of in salades.

Farfalle

Farfalle

Farfalle, bekend als ‘vlinderdas’ pasta, is veelzijdig en vangt sauzen goed op. Het is ideaal voor koude pastasalades zoals deze Griekse pastasalade met feta of met romige sauzen.

Fusili

Fusilli

Fusilli zijn korte, gedraaide pasta die goed sauzen vasthoudt. Ze zijn ideaal voor stevige sauzen of in pastasalades zoals deze koude pastasalade met kip, avocado en tomaatjes.

Gemelli

Gemelli

Gemelli lijken op twee aan elkaar gedraaide spiraaltjes en zijn perfect voor het vangen van sauzen. Ze werken goed in salades of met romige, vlezige sauzen.

Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi zijn zachte deegklompjes, meestal gemaakt van aardappel, bloem, en soms ei. Ze wordt met een verscheidenheid aan sauzen geserveerd, van een eenvoudige salie botersaus tot rijkere room- of tomatensaus. Gnocchi worden meestal gekookt totdat ze naar de oppervlakte van het water drijven, wat aangeeft dat ze klaar zijn. Hier maak je gemakkelijk zelf gnocchi met zoete aardappel.

Macaroni

Macaroni

Macaroni, bekend van de Amerikaanse mac and cheese, zijn korte, gebogen buisjes, ook wel elleboogjes genoemd. Ze zijn ideaal voor kaassauzen en bakken in de oven zoals dit macaroni ham en kaas recept.

Lees hier hoelang je macaroni moet koken.

Orecchiette

Orecchiette

Orecchiette, kleine schotelvormige pasta, zijn uitstekend met dikke, rustieke sauzen. Ze komen oorspronkelijk uit Puglia en passen goed bij groenten en bonen.

Penne

Penne

Penne zijn buisvormige pasta met schuine uiteinden, goed voor het vasthouden van sauzen. Ze zijn veelzijdig en worden vaak gebruikt in ovengerechten met romige of tomatensauzen zoals deze pasta arrabiata.

Radiatore

Radiatore

Radiatore, genoemd naar hun radiator-achtige vorm, zijn geweldig voor dikke sauzen. Ze zijn ook ideaal in salades en stoofschotels vanwege hun textuur.

Rigatoni

Rigatoni

Rigatoni zijn grote buizen met ribbels, uitstekend voor stevige sauzen. Ze zijn perfect voor vlees- en kaasauzen.

Rotelle is een kleine soort pasta

Rotelle

Rotelle, ook wel bekend als ‘wiel’ pasta, zijn leuk voor kinderen en geweldig in salades. Ze houden lichte tot middelzware sauzen goed vast.

Rotini

Rotini

Rotini zijn spiraalvormige pasta die goed sauzen vasthouden. Ze zijn ideaal voor salades of sauzen met stukjes groente of vlees.

Ziti

Ziti

Ziti zijn lange, buisvormige pasta die vaak in ovenschotels worden gebruikt. Ze zijn perfect voor dikke sauzen en kaas.

Lange deegwaren

Capellini is een dunne pastasoort

Capellini

Capellini, ook bekend als engelenhaar, zijn zeer dunne, lange pasta. Ze zijn het beste met lichte olie- of tomatensauzen.

Fettuccine

Fettuccine

Fettuccine zijn platte, dikke noedels die goed combineren met romige sauzen. Ze zijn een klassieker met Alfredo-saus.

Linguine

Linguine

Linguine, platte spaghetti, zijn geweldig met zeevruchten zoals deze pasta met sardines of romige pesto sauzen. Ze zijn iets breder dan spaghetti en vangen sauzen goed op.

Spaghetti is de bekendste soort pasta

Spaghetti

Spaghetti is waarschijnlijk de meest bekende pastasoort, lang en dun. Ze zijn veelzijdig en werken goed met talloze sauzen, van tomaten tot carbonara. Tip; probeer deze spaghetti met avocadosaus, tomaat en spekjes of de eenvoudige Spaghetti aglio e olio.

Tagliatelle een lintvormige soort pasta

Tagliatelle

Tagliatelle is een lintvormige pastasoort, ongeveer 5 mm breed. Deze pastasoort kan je goed combineren met lichte pesto– of tomatensauzen, vis en sauzen waar vlees in zit.

Vermicelli

Vermicelli

Vermicelli zijn dunne, lange pasta, dunner dan spaghetti. Ze zijn goed in soepen zoals deze snelle kippensoep of met lichte sauzen.

Gevulde deegwaren of deegvellen

Cannelloni

Cannelloni

Cannelloni zijn grote buisvormige pasta, die gevuld en gebakken worden. Ze zijn ideaal voor vullingen van kaas, vlees of groenten.

Lasagne

Lasagne

Lasagne bestaat uit brede, platte deegvellen, gebruikt in lagen met sauzen en kaas. Het is een klassieke Italiaanse ovenschotel.

Manicotti

Manicotti

Manicotti zijn grote buisvormige pasta, vergelijkbaar met cannelloni. Ze worden vaak gevuld met ricotta en spinazie en overgoten met zelfgemaakte tomatensaus.

Ravioli

Ravioli

Ravioli zijn kleine kussentjes van deeg met een vulling van vlees, kaas of groenten. Ze worden geserveerd met een saus of gewoon met boter en kaas. Ravioli zelf maken doe je zo.

Tortellini gevulde pastasoort

Tortellini

Tortellini zijn kleine, gevulde pasta, meestal in ringvorm. Ze zijn gevuld met vlees, kaas of groenten en geserveerd in zelfgemaakte bouillon of met een saus.

Pasta informatie

Pasta en saus: De perfecte combinatie

Elke pastasoort heeft zijn eigen perfecte saus partner. Als je dikke sauzen zoals Bolognese of Alfredo hebt, probeer dan holle pasta zoals penne. Deze pastasoorten hebben ruimtes waar de saus in gaat zitten, waardoor elke hap vol smaak zit. Aan de andere kant zijn platte of dunne pasta, zoals spaghetti of fettuccine, ideaal voor dunne, gladde sauzen. Deze pasta’s laten de saus mooi rondom de slierten hechten.

Speciale pasta voor soep

Ditalini - orzo zijn kleine pastasoorten

Ditalini of orzo

Voor soepen zijn er speciale kleine pasta vormen, zoals ditalini of orzo. Deze kleine deegwaren zijn heerlijk in ovenschotels, salades of soepen.

De grootte van de pasta

Wist je dat de naam van de pasta je iets vertelt over de grootte? Namen die eindigen op ‘-oni’, zoals conchiglioni (grote schelpen), betekenen dat de pasta groot is. Dit is ideaal voor stevige vullingen of rijke sauzen. Aan de andere kant betekenen namen die eindigen op ‘-ini’ of ‘-ette’, zoals linguine (kleine tongen) of capellini (dunne haren), dat de pasta kleiner of dunner is. Deze zijn super met lichtere sauzen of in delicate gerechten.

Bereidingswijze

Pasta wordt meestal gekookt in water met een beetje zout. De kooktijd varieert afhankelijk van de soort en of het vers of gedroogd is. De perfecte pasta wordt ‘al dente’ gekookt, wat betekent dat het nog een beetje stevig is bij het bijten. Lees hier hoeveel gram pasta per persoon je nodig hebt of hoeveel orzo pp.

Leer pasta eten als een Italiaan.

Conclusie

Pasta, in al zijn vormen en variëteiten, is meer dan alleen een maaltijd; het is een culinaire reis. Van de eenvoudige spaghetti tot de gevulde verrukkingen van ravioli, elke pastasoort biedt een unieke ervaring. Met onze gids over de verschillende soorten pasta en hun ideale saus combinaties, is het nu aan jou om te experimenteren en je eigen favorieten te ontdekken.

Wat is jouw favoriete pastasoort en saus? Laat het weten in een reactie, we zijn benieuwd!

Laat een reactie achter